J3rp4

J3rp4
När jag loggar skriver jag J3rp4 och bakom det nicket är jag, Jerker.
Nån gång på slutet av 90-talet höll jag till mycket på IRC, en chatklient. Ett tag skulle man då byta ut vissa bokstäver mot siffror och då jag annars hade nicket Jerpa blev det J3rp4. Jerpa är något jag även kallas i vardagen.

Startskottet
Jag var och nosade på geocaching i början av 2006 men då jag precis börjat med airsoft så gick jag på den linjen, vilket jag idag ångrar.
Den första burk jag tog var En bro räcker i Gysinge, det var 2011-06-08. Då hade jag tagit hem c:geo och hade lekt lite, men på plats var det som ett helt nytt program. Men till slut fann jag den och min stora jakt hade börjat.

Ute i fält
För det mesta håller jag på själv, någon i familjen är inte intresserad men min fru kan tillåta mig att stanna till på vissa ställen.  Vad jag kan komma på har hon väl inte varit med och letat även om hon varit i närheten av mig.
Har varit på något event och då gått i grupp. Det kan vara både roligare och lärande. Har även hänt att man slagit sina påsar ihop under några timmar med någon kompis.

Utrustning
Jag använder mig av min mobil och har så gjort från start.
Det började med en HTC Desire och den har varit min trotjänare tills sommaren 2012 då jag spräckte skärmen. Men den fungerar ändå och det kan hända att den följer med som backup. Den laddar jag via wifi hemma för att få in nya lådor för jag har inget SIM-kort i den och därmed inte surfa heller. Denna har varit jäkligt bra att komma nära koordinaterna, i skog har det inte heller varit problem. Oftast har jag varit 0,5-1m ifrån. Men tydligen skulle alla tidiga modeller av HTC vara bra för att sen bara bli sämre.

Min ersättare blev en Samsung Galaxy S3. Den har dessutom Glonass, dvs att den fångar upp även Rysslands satelliter och man får en bättre position.  Ute i fält är den faktiskt väldigt bra. Den hittar var jag är väldigt fort och är näst intill i samma klass med Desire om inte lika.

Appen jag använder till mobilen är NeonGeo, anv som sagt c:geo tidigare men då de gick på kollisionskurs mot Groundspeak så ville jag ha något bättre.
Det jag kan komma på som jag skulle vilja förändra är att visa bilder i appen, så som man kan göra med c:geo. Att kunna se spoiler el. dyligt. Nu måste man koppla upp sig för att kunna se den.
Sen att ha en annan bakgrund vid avståndet i överkant. Mörkgrått mot skog är ingen bra kombo. Annars är programmet väldigt bra.

Bloggande
Jag har ofta haft bloggar men de har som runnit ut i sanden varje gång. Det tror jag inte geocaching gör i samma utsträckning. Det skulle isf vara mitt intresse som skulle falla först, för nya burkar kommer det ju hela tiden.

Hela sidan är byggd med WordPress och temat är Karma.
Jag har valt att bygga upp det med:
– En utvald bild för att få en bild till varje inlägg och ha det som en huvudbild från cachplatsen eller i närheten, kan kompletteras med extrabilder. Kan dock hända att bilder uteblir om jag har glömt eller om det inte finns något särskilt att fota, eller om det är ett ställe man ska lista ut vart man ska.
– En  direktlänk till cachens egna sida på geocaching.com
– En lite längre historia kring hur det var att ta den, alltid roligt att läsa gamla loggar.
Allt detta beror på cachens läge och intresse.

Vad jag vill få ut av geocaching? 
Jag vill inte hitta en en fotoburk i en björk intill vägen. Det ger mig absolut ingenting förutom en pinne i statistiken.

Att upptäcka nya platser ger mig absolut bäst utdelning. Det kan vara en vidunderlig utsikt, en mysig bortglömt by eller något liknande. Att sen få läsa något om platsen och lära sig något nytt är också något som är roligt.
Sen kan det å andra sidan inte vara något speciellt ställe men en väldigt rolig utmaning att få fram loggboken, dvs att ägaren lagt manken till att tillverka en rolig/utmanande burk.

Är det då något som riktigt faller mig i smaken delar jag ut en favoritpoäng. Hittills har jag varit väldigt sparsam, jag kanske helt enkelt valt fel ställen att leta på.

Var hittar man mig?
Jag håller till på Facebook och gruppen Geocaching Gävleborg, en sluten grupp men vem som helst kan bli medlem. Annars är det på geocaching.com där det mesta kan hittas samt geocaching.se.